Vulvitis, een brandend, jeukend of pijnlijk gevoel van de vulva, is ook bekend onder de naam vestibulitis of vulvadynie. Vaak is er namelijk in strikte zin geen sprake van een ontsteking. Dyspareunie zal vaak de klacht zijn waarmee de vrouw zich tot de hulpverlener wendt. Klachten van de vulva komen veel voor, maar exacte cijfers ontbreken, de diverse onderzoeken laten cijfers zien van 1 - 20% van de seksueel actieve vrouwen. De klachten zijn soms intermitterend, soms cyclisch maar ook vaak chronisch aanwezig. Zijn er langdurig klachten, denk dan aan aspecifieke, chronische vulvitis, ook wel vulvair vestibulitis syndroom (VVS) genoemd. Het is een oorzaak die vaak niet door de arts wordt overwogen, waardoor adequate behandeling uitblijft.
Het vulvair vestibulitis syndroom ontstaat waarschijnlijk door meerdere factoren. In het verleden is wel gedacht dat er sprake was van of een seksueel disfunctioneren of van een chronische infectie met candida albicans. Tegenwoordig denkt men dat er sprake is van een multifactorieel ontstaan, doordat een prikkel van het slijmvlies van het vestibulum een chronische ontstekingsreactie uitlokt, wat uiteindelijk leidt tot een verandering van de perceptie in het centrale zenuwstelsel waarbij aanraking wordt gevoeld als pijn. Door een reflexmatige contractie van de bekkenbodem kan de pijn verergeren. Bij navragen blijken vrouwen met vulvitis wel vaak een candida-infectie te hebben doorgemaakt. Echter, behandeling met lokale antischimmelmiddelen verlicht de symptomen niet. Soms verergeren de klachten zelfs doordat de crème het weefsel irriteert.
Goede informatie staat vaak mooi en uitvoerig beschreven op Wikipedia. Als de plaatjes goed zijn en/of de informatie ons inziens ook correct is, dan wordt in eerste instantie naar deze site verwezen. Niet bij elke site staan ook plaatjes, maar dan gaat het om een goede omschrijving van het begrip.