Iedereen kent wel de lyrische beschrijvingen van vrienden over hun laatste gastronomische uitstapje. Over de bijzondere smaaksensaties, de bereidingswijze, de ambiance en de wijnkeuze van de avond. Zelden zul je zulke lovende woorden horen als het gaat om seksuele belevenissen. Zelfs tussen man en vrouw blijft de conversatie hierover beperkt. Seks is vanzelfsprekend en pas als het niet naar wens is, blijkt er reden tot gesprek. En daar wordt meestal te lang mee gewacht.
Volgens recente cijfers kampt 30% van de Nederlandse bevolking met problemen, die te vangen zijn onder de noemer seksuele burn-out. Wat eerst boeiend, spannend en ontspannend was, wordt in toenemende mate belastend en bindend. Een andere relatie lijkt de oplossing, maar na verloop van tijd stuit men ook hier weer op hetzelfde probleem.
Seksuoloog Harry van de Wiel beschrijft in Het grote genieten hoe een seksuele relatie normaal gesproken verloopt, wat je kunt doen om niet burned-out te raken en hoe je - als dit wel het geval is- weer in vuur en vlam komt te staan. De kernbegrippen hierbij zijn angsttolerantie, communicatie, flexibiliteit, passie en intimiteit. Ter verduidelijking gebruikt Van de Wiel de analogie met eten. Want eten is net als seks, iets om van te genieten en het kan naar ieders smaak worden gevarieerd. En al is niet iedereen in bed een topkok, toch kun je leren een smakelijke en bevredigende relatie te onderhouden.