De kunst van het kwetsen

De kunst van het kwetsen

Oorlog, terreur en machtsvertoon lijken een ver-van-je-bedshow en worden geassocieerd met dictators, generaals, zelfmoordaanslagen en wapengekletter. Wie in vrede en vrijheid leeft, zoals wij hier in Nederland, blijft gelukkig verschoond van nodeloos bloedvergieten. Tenminste, dat mogen we graag denken. In werkelijkheid regent het in ons land iedere dag van de bombardementen. De slachtoffers lijden in stilte of belanden met hun verwondingen op het spreekuur van de huisarts, bij de psycholoog of in een psychiatrische kliniek. Je hoeft namelijk geen geweer te hebben om iemand kapot te maken. Dat kan net zo simpel en soms effectiever met woorden.

Psycholoog Jeffrey Wijnberg doet haarscherp uit de doeken hoe mensen elkaar verbaal naar het leven kunnen staan en hoe in iedereen een potentiële terrorist schuilt.Macht speelt een grote rol in menselijke relaties. Wie op de stoel van de macht zit, heeft - volgens de schrijver - een positie die zeer aantrekkelijk is en hij zal die positie nooit vrijwillig prijsgeven. Een betoog met veel voorbeelden om duidelijk te maken hoe de macht zich manifesteert en vaak slachtoffers maakt die zich daar soms niet eens van bewust zijn. 

Ernstige relatiestoornissen worden aan de kaak gesteld en een (tijdelijke) scheiding van huwelijkspartners wordt niet uit de weg gegaan. Het is een boek dat de lezer aanspreekt op zijn verantwoordelijkheid voor de ander, zowel in thuissituaties als in werkomstandigheden en wat dies meer zij.