Sekse-specifiek werken met jongens heeft nog maar een korte geschiedenis. De oorsprong van sekse-specifiek werken ligt in het feminisme. Van daaruit was het vooral gericht op meisjes en vrouwen(groepen). Ook seksuele voorlichting was in het verleden, voordat het bestaan van de ziekte aids bekend werd, vooral gericht op meisjes. De noodzaak om het condoomgebruik te propageren toonde het gebrek aan werkwijzen om jongens te benaderen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Het gaat bij sekse-specifiek werken niet alleen om de inhoud van het voorlichtingsmateriaal; het gaat vooral om hoe deze inhoud overgebracht wordt.
Dit boek is geschreven voor iedereen die met jongens werkt. Naast het eerste deel, waarin de achtergrond van het jongens-specifiek werken wordt omschreven, wordt in het tweede deel de praktijk van het werken met jongens beschreven. Dit deel bevat vele werkbladen met praktische oefeningen en jongeren komen aan het woord om te verduidelijken hoe zij seksualiteit en intimiteit beleven. De thema's die in dit deel aan de orde komen zijn: - van jongen tot man; - lichamelijke ontwikkeling; - SOA-preventie en anticonceptie; - de goede minnaar. 'Als jongen moet je alles weten', is een stereotiep beeld. Het maakt het stellen van vragen over deze onderwerpen voor een jongen niet makkelijk. Maar, ook de voorlichter heeft geen eenvoudige taak. Jongens specifiek voorlichten betekent: vanuit het perspectief van jongens naar seksualiteit durven kijken, zonder de doelstelling van voorlichting uit het oog te verliezen.
In dit boek worden beide, perspectief èn doelstelling, samengebracht. De uitgave is voorzien van een 'materialenlijst' en een 'adressen-lijst'.